tisdag 26 november 2013

Del 1: "Vad är Vodcast?"


För att förklara vad en vodcast är kan man behöva förklara vad termen podcast innebär för att lättare kunna förstå uppbyggnad och användarmöjligheter.  
En annan anledning är att vodcasting bygger på samma funktioner som en podcasttjänst (Brown & Green, 2006), eller med andra ord att termen vodcasting är ett syskon till podcasting enligt Clapperton (2010).


En podcast är en tjänst som gör det möjligt för användaren att prenumerera på ljudfiler (Brown & Green, 2006) och göra det möjligt för användare av olika typer att publicera (Brown & Green, 2006) samt producera sitt eget ljudmaterial på Internet förklarar Robertsson R (2007).
För att göra dessa funktioner möjliga bygger podcasting som tjänst på att en XML-fil via RSS-format eller läsare ”berättar” det presenterande materialet man vill publicera skriver Gill (2005). Formen av XML-filens data kan bestå av av exempelvis en titel, länkar eller publikationsplats (Gill, 2005). Gill (2005) beskriver ytterligare att XML-filen med beskrivande data blir ett RSS-format när en vald RSS-läsare omvandlar XML-data till information. Detta gör att vem som helst kan lyssna eller kan  följa regelbundet per automatik en användares publikationer av ljudmaterial nämner Carlsson (2005) och Gill (2005).

En podcast som har blivit nämnt tidigare i inlägget innehåller ljudfiler beskriver samtliga källor som har nämnts. En vodcast har samma funktionsmöjligheter som podcast (Brown & Green, 2006), men att skillnaden mellan de båda tjänsterna är att vodcasting innehåller videofiler menar Robertsson R (2007).

Källförteckning

Brown, Abbie. Green , Timothy. D. (2006). Video Podcasting: When, where and how it’s currently used for instruction. [Elektronisk] Tillgänglig:

Carlsson, Tomas. (2005). Din guide till podcast. [Elektronisk] Tillgänglig:

Clapperton, Guy. (2010). What is podcasting and vodcasting?. [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.bbc.co.uk/webwise/guides/podcasting-vodcasting [2013-11-25]

Gill, Kathy. (2005) Blogging, RSS and the Information Landscape: A Look At Online News. [Elektronisk] Workshop on the Weblogging Ecosystem, University of Washington. Tillgänglig: http://faculty.washington.edu/kegill/pub/gill_www2005_rss.pdf [2013-11-26]

 Robertsson R, Mark (2007). What Is A Vodcast or Video Podcast?. [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.reelseo.com/what-is-a-vodcast-or-video-podcast/
[2013-11-25]

2 kommentarer:

  1. Linn Leding skrev en kommentar till detta inlägg via denna länk:
    http://lleding.blogg.se/2014/january/kommentar-till-victoria-vad-ar-en-vodcast.html

    SvaraRadera
  2. Jag svarade på samma länk den 7 Januari:
    Vart har du publicerat en kommentar till mig om detta? Jag såg av en slump på din blogg och upptäckte att du hade kommenterat en av mina tjänster.Jag har nämnt alla de delar du tycker att jag inte tar upp i de andra delarna om tjänsten som finns på min blogg. Kanske inte så djupgående, men överskådligt har jag ändå tagit upp de delarna som du nämner...

    Här är mitt andra inlägg http://thevjddb.blogspot.se/2013/11/del2-vilken-malgrupp-anvander-vodcast.html

    Här är mitt tredje inlägg
    http://thevjddb.blogspot.se/2013/11/del-3-distribution-via-vodcast.html

    Verkar som du inte har läst dessa innan du gjorde kommentaren.
    // Victoria

    SvaraRadera